Apneea de somn: simptome, diagnostic și tratament

 

 

Ce este apneea în somn?

Apneea de somn este o tulburare de somn care afectează căile respiratorii superioare (apnee obstructivă de somn, prescurtat OSA), precum și o afecțiune neurologică (apnee centrală de somn). Adesea subestimată și lăsată netratată, apneea de somn este o boală cu adevărat gravă, cu consecințe grave pentru organism. O boală capabilă să provoace sau să complice afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, afecțiuni ale funcției hepatice și multe alte afecțiuni secundare direct legate de acestea. Tratamentul la domiciliu pentru apneea de somn este determinat de tipul și stadiul bolii.

 

Cea mai frecventă formă a bolii este tipul obstructiv, caracterizat prin opriri frecvente ale respirației în timpul somnului din cauza relaxării musculare din spatele gâtului și urmată de blocarea căilor respiratorii. Atât bărbații, cât și femeile pot suferi de apnee în somn.

 

Cauzele apneei în somn

Apneea de somn poate să apară spontan, în timp (odată cu vârsta sau cu creșterea în greutate), poate fi indusă de medicamente cu toxicitate triptamică sau poate apărea mecanic din cauza asfixiei. Încă o altă cauză a bolii este un traumatism sau o tulburare neurologică anterioară.

 

Printre principalii factori de risc care contribuie la apariția apneei de somn se numără:

 • Supraponderabilitatea;
 • Sexul (bărbații sunt de două ori mai predispuși decât femeile să dezvolte apnee în somn);
 • Vârsta;
 • Predispoziția genetică (moștenirea amigdalelor mari în mod natural sau a gâtului îngustat);
 • Deformități anatomice (cum ar fi un sept nazal deviat).
 • Fumatul și alcoolul;
 • Alergii.

Factorii de risc pentru apneea centrală de somn sunt: vârsta înaintată, sexul, prezența unor tulburări cardiace, utilizarea de analgezice narcotice și istoricul de accident vascular cerebral.

 

Care sunt simptomele apneei obstructive de somn?

 

Cele mai frecvente simptome ale OSA sunt:

 • sforăitul;
 • Oprirea respirației în timpul somnului (trezirea cu senzația de lipsă de aer sau respirație scurtă);
 • Somn ușor și incomplet;
 • Trezirea frecventă la mica nevoie;
 • Transpirații la miezul nopții;
 • Gură uscată dimineața;
 • Dureri de cap dimineața;
 • Privarea cronică de somn;
 • Insomnie;
 • Lipsa de energie și de concentrare în timpul zilei;
 • Disfuncție erectilă

 

Apneea de somn în două cuvinte

În “două” cuvinte: persoana care suferă de apnee în somn sforăie de mulți ani. Jumătatea lui știe foarte bine ce se întâmplă noaptea. Îl aude pe soț nu doar sforăind ca un disc-jockey, ci și cum i se oprește respirația în timpul acestui sforăit. Se întâmplă să îl împingă cu cotul pe soțul care sforăie pentru a-l face să înceapă să respire din nou. Uneori aude cum acesta se trezește noaptea cu senzația de lipsă de aer și cu un sentiment de sufocare.

Bolnavul de apnee se trezește de mai multe ori pe noapte din puțină nevoie. Sau se trezește în timpul nopții și nu știe care este cauza. Transpiră abundent în timpul somnului în jurul capului și gâtului.

 

Dimineața, persoana se trezește ca și cum nu ar fi dormit deloc. Se trezește cu gura uscată sau cu dureri de cap. Se presupune că ziua lui începe, dar la scurt timp după ce a început este din nou somnoros.

 

Mai târziu în cursul zilei apare o somnolență devastatoare. Un sentiment că aha – și el va adormi! Este la serviciu și abia își poate ține ochii deschiși. Dacă se întinde puțin acasă, după-amiaza, trebuie să cadă într-un somn adânc. Și cel mai periculos lucru: adoarme în timp ce conduce.

 

Intră într-un cerc vicios de creștere în greutate din cauza lipsei de somn și a nevoii organismului de a compensa prin calorii pierderea somnului și lipsa de energie. Acest somn nesănătos compensatoriu nesănătos pe timp de noapte foamea din timpul zilei nu face la rândul său decât să agraveze starea deja prezentă. Lipsa de somn se agravează, oboseala din timpul zilei se agravează. Toate acestea duc nu numai la un stil de viață incomplet și la o viață de familie incompletă, ci acum și la un pericol pentru sănătatea unei persoane.

 

 

 

CUMPĂRAȚI TOATE APARATELE CPAP AICI

 

 

Cum se face diagnosticul de apnee în somn la domiciliu?

 

Testele de apnee în somn la domiciliu sunt ușor de efectuat cu ajutorul unor dispozitive de screening. Acestea înregistrează efortul respirator, sforăitul și saturația de oxigen din sânge în timp ce pacientul doarme. Dispozitivele de screening OSA sunt extrem de compacte și precise, iar datele rezultate din analiza acestora sunt citite și interpretate de specialiștii în medicina somnului.

 

Se determină apoi indicele de apnee-hipopnee (AHI), care indică numărul de opriri ale respirației timp de peste 10 secunde în medie pe oră. Dacă sunt detectate între 5 și 30 de evenimente pe oră, aceasta dovedește prezența unei forme ușoare până la avansate de apnee în somn, iar dacă sunt mai mult de 30 de opriri pe oră, boala se află într-un stadiu extrem de avansat. O altă opțiune pentru testarea OSA este testarea la o clinică de somn, unde pacientul rămâne peste noapte, iar un tehnolog specializat în somn îl monitorizează în permanență și înregistrează citirile de somn cu ajutorul unui polisomnograf.

 

Apneea de somn este o boală gravă care nu numai că este adesea nediagnosticată și netratată, dar care poate avea consecințe extrem de grave și chiar fatale. Din păcate, persoanele care suferă de apnee în somn reprezintă, de asemenea, un pericol grav în trafic. Statisticile din 2018, de exemplu, indică faptul că, în ultimii opt ani, în Bulgaria, numărul persoanelor care și-au pierdut viața ca urmare a faptului că au adormit la volan a fost de peste cinci mii.

 

Această publicație conține informații generale despre tulburarea de apnee în somn și despre diagnosticarea, simptomele și terapiile acesteia. Publicația nu este menită să înlocuiască sfatul medical profesionist, diagnosticul sau tratamentul oricărei afecțiuni medicale. Informațiile citite pe internet nu reprezintă sfaturi medicale și nu trebuie luate ca atare.

 

Grigor Angelov